Teknik

93838811

En ny datastyrd kapautomat, Hundegger Speed-Cut SC2. Teknik när den är som bäst! Med utgångspunkt från ritningen skär sågen optimalt för att det ska bli så lite spill som möjligt och den klarar en rad olika bearbetningar som till exempel fräsning av profiler, snedkapningar på olika håll i mm. En operatör sköter hela processen.

– Med hjälp av CAD-programmet kan vi till exempel rita en takstolskonstruktion i ett CADprogram och skicka ritningen som en fil till sågen. Den bearbetar informationen, beräknar materialåtgången utifrån längderna på materialet. Den har ett snabbt kapsnitt och flera andra bearbetningsmöjligheter som gör att man skära konstruktionsvirke med exakt passform. Operatören kan välja mellan manuell eller automatisk inmatning. Materialupplägget görs automatiskt. Speed-Cut är främst utvecklad för snabb kapning med hög precision, samt för färdigställande av enkla byggkomponenter i trä och har tilläggsfunktioner som fräsning, borrning, markering och etikettering. Vid tillverkning av byggkomponenter för takstolar eller trästavskonstruktioner kan man uppnå en oöverträfflig snabbhet utan att pruta på flexibilitet eller noggrannhet. Med en vertikalfräs, som kan bestyckas med olika fräsverktyg, går det att fräsa spår, fördjupningar och fritt definierbara profiler med mera. Borraggregaten möjliggör både genom- och bottenhålsborrningar. Borrningar, urfräsningar av jack, tappar och tapphål görs med revolverhuvudaggregat som tar upp till fem verktygsplatser.

Klarar limträbalkar

Byggkomponentdata kan överföras från alla vanliga prefabricerings- och CAD-program. Alternativt kan maskinanvändaren själv ange data direkt till maskinen. Alla byggkomponenter visas som 3D-bilder på en skärm. Sågen klarar även av att bearbeta grövre konstruktioner som till exempel limträbalkar. – Den är avsedd för bearbetning av material med tvärsnitt från 12×40 mm till 160×450 mm av obegränsad längd.

 

PL001668Teknik